Presentatie lievelingsboek
Danielle Trussoni - 'Het uur van de engelen'
Waarom dit boek
Ik koos dit boek omdat ik het zelf uitzonderlijk goed vind. In nam het boek mee op strandvakantie naar Spanje, maar al snel bleek dat dit geen ‘strandlectuur’ is. Na de vakantie nam ik het boek terug vast, een beetje afgeschrikt door wat ik al gelezen had maar ik en las het op 3 dagen volledig uit. De fantastische, bizarre wereld trok me enorm aan.
Waarover gaat het
Het boek begint bij het verhaal van Evangeline, een zuster in het st Rosa klooster. Ze doet haar dagelijkse taken, maar deze worden verstoord wanneer ze een verzoek krijgt van een onderzoeker. Hij wil graag documenten over de geschiedenis van het klooster. Evangeline gaat zelf ook op zoek naar meer informatie over het klooster, maar ook over zichzelf. Ze komt uit bij een andere zuster die haar verhalen vertelt over haar grootmoeder en haar leven, als angeloloog. Evangelina blijkt helemaal niet te zijn wie ze dacht en haar leven komt in een stroomverstelling. Maar hoe ver deze versnelling haar gaat brengen, moet je zelf lezen.
Auteur
Danielle Trussoni werd geboren in de Verenigde Staten in Wisconsin. Haar jeugd was niet echt rooskleurig, ze vertelt alles over haar jeugd en haar familie in een autobiografisch werk “Falling through the earth.” Ook in haar andere boeken kan je goed haar verleden terugvinden. Ze studeerde geschiedenis en ze reist erg veel. Deze twee factoren zorgen ervoor dat ze zo’n sterke beschrijvende verhalen kan schrijven.
Kort voorleesfragment en inleiding
Uiteindelijk is het zo ver, men heeft heel Bulgarije doorkruist naar deze speciale plek: de gevangenis van de engelen op aarde. De rugzakken worden gepakt en de afdaling wordt ingezet.
Voorleesfragment : pagina 244 ( Ze pakte …) tot pg 245 (had gedaan.)
3 vragen naar leeservaring
- Zou jij bewust op zoek gaan naar je familiegeschiedenis als je wist dat er iets speciaal aan de hand was?
- Hoe zou jij je voelen wanneer je in de schoenen van Evangeline zou staan?
- Geloof je in bovenaardse wezens? Waarom wel of waarom niet?
Reflectie op eigen presentatie
Mijn presentatie over het boek kreeg niet de verwachte aandacht van de medestudenten. Aan het begin van dit schooljaar werd ons gezegd dat we veel boeken met een niveau 5 moesten lezen. Ik had hiermee rekening gehouden en dit tijdens mijn presentatie ook vermeld. Toch, toen ik de Bijbel en geschiedenis bij mijn presentatie betrok, zag ik iedereen afhaken. Een beetje spijtig, maar ik snap dit wel. Het was ook erg moeilijk om van de vele verschillende verhaalelementen een samenhangend verhaal te maken.
De opdracht vond ik zeker geslaagd. Ik heb ondertussen verschillende boeken gelezen die ik anders misschien nooit ontdekt had.
Dankszij de opdracht ontdekte ik ook nieuwe aspecten aan het boek dat ik zelf las, want wanneer je een opdracht moet maken ga je wel automatisch op een andere manier lezen.
Het was ook wel belangrijk om de leesbelevingsvragen eens te herhalen en zo ook nieuwe ideeën te krijgen voor de lespraktijk.
Presentaties van medeleerlingen
Ik vond zowel de opdracht van Magalie als die van Hebe een voltreffer. Hebe stelde aan de klas het boek ‘Cécile’ voor van Ish Ait Hamou. Ik had al goede zaken over het boek gehoord, maar had de stap om het te lezen nog niet gezet. Hebe heeft me met haar vlotte presentatie en haar voorleesfragmenten overtuigd. Het was ook heel duidelijk waar het boek over ging en dat het geen stereotiepe vertelling was. Om dit te verduidelijken maakte ze gebruik van 2 voorleesfragmenten, hierdoor kreeg je een duidelijk beeld en zag je een evolutie in het verhaal. Door de presentatie heb ik het boek ondertussen ook gelezen.
Magalie haar presentatie sprak me, in tegenstelling tot die van Hebe, aan omdat er nog veel mysterie was. Ze stelde ‘mannen die vrouwen haten’ van Sieg Larsson voor. Zowel het verhaal als de presentatie werden in een mysterieuze sluier gehuld en deze gaf bijzonder weinig prijs. Ik vind dit heel knap van Magalie want het boek dat zij voorstelde was ook een soort detective, de presentatie sloot dus prachtig aan.
Charlotte stelde ons ‘ het schitterende gebrek’ voor van Arthur Japin. Ik voelde me niet echt aangesproken door het boek, maar des te meer door de presentatie van Charlotte. Ze vertelde ons heel enthousiast over het verhaal en hoe zij dit had ervaren. Het enthousiasme deed je zin krijgen om in mee in het verhaal te stappen.
Melanie leerde me een boek kennen dat ik heel interessant vind als lesmateriaal. ‘Het bittere kruid’ van Margo Minco gaat over de Tweede wereldoorlog uit het standpunt van een Joodse dame. Dit is een onderwerp dat al vaak beschreven is, maar toch leek dit boek er op een bijzondere manier uit te springen. De verklaring van de titel tijdens de les was voor mij een echte meerwaarde. Hierdoor kreeg je een kleine inkijk op de diepgang dat dit boek ongetwijfeld heeft.
Julie stelde ons het boek 'Trots en vooroordeel' van Jane Austin voor. Haar presentatie was zeker de moeite waard en ze vertelde heel mooi en enthousiast over het boek. Toch zal ik dit boek niet in het Nederlands lezen. Voor mij is Jane Austin een fantastisch schrijver omdat haar verhalen doorsponnen zijn van leuke woordspelingen. Wanneer je het boek in het Nederlands leest, verdwijnen deze vaak door de vertaling en dat is spijtig.