Vlaanderen vs. Nederland

Koningshuizen

Ik koos de koningshuizen van de Nederlands en de Vlamingen met elkaar te vergelijken. Dit lijkt misschien een bizarre keuze, want jongeren zijn over het algemeen niet erg geïnteresseerd in koningshuizen. De koningshuizen blijven me op verschillende vlakken intrigeren. Natuurlijk is er de pracht en praal die me aanspreken, maar ook de wortels van de koningshuizen, de veranderingen in hun taken en hoe de koningshuizen zich in stand houden. Want we horen geregeld kritiek op ons koningshuis, niet zo zeer over de personen zelf maar vooral over het systeem waaronder ze werken.

Het eerste punt waarop de beide koningshuizen van elkaar verschillen is de transparantie. Onze noorderburen weten heel goed hoeveel hun koningshuis hen jaarlijks kost. Dit staat ingeschreven in de begroting en er wordt een uitgavelijst bijgehouden. In België is het niet evident om dit te weten te komen;  eigenlijk is er niemand die echt weet hoeveel er jaarlijks aan het koningshuis uitgegeven wordt.

De personen die een dotatie krijgen van de overheid verschillen ook. Zo krijgen in Nederland veel minder leden van het koningshuis geld van de overheid. In Nederland zullen de broers en zussen van de troonopvolger geen geld  van de overheid; zij moeten zelf gaan werken. In België krijgen zij wel een dotatie.

Wanneer in Nederland een koning of koningin aftreedt vervalt zijn of haar titel en ze worden terug prins of prinses. In België is dit systeem anders, wie ooit koning of koningin geweest is, blijft dit tot aan zijn of haar dood. Het is in België niet de gewoonte om af te treden ten voordele van de troonsopvolger, alhoewel we hier een verschuiving zien. Koningin Beatrix startte met de nieuwe trend en koning Albert volgde haar voorbeeld.

Het belangrijkste verschil vind ik de omgang met het volk. De Nederlands hebben een erg nauwe band met het koningshuis. Er zijn veel gelegenheden waarop ze de kans krijgen om de koning en de koningin van dichtbij te zien. Vorig jaar nog kwamen er 20 000 mensen naar Koningsdag in Amstelveen. Voor de Nederlanders is dit echt een hoogdag en er heerst een grote mate van samenhorigheidsgevoel, zowel tussen de toeschouwers als met de koning en de koningin. In België zijn er heel weinig mogelijkheden om de koning en de koningin te ontmoeten tijdens een feest. Er worden af en toe wel handjes geschud, maar een volksfeest ter ere van de koning hebben we niet. Het grootste deel van het Belgische volk ligt er, volgens mij, ook niet echt wakker van.

De oorzaak hiervan is misschien de afstandelijkheid en het gebrek aan transparantie van ons koningshuis. We zien wel een verschuiving op dit vlak met de komst van koning Filip. Hij probeert het formele dat we gewoon zijn van koning Albert wat hipper te maken. Hij volgt hiermee het voorbeeld van koning Willem-Alexander  van Nederland. Maar het is vooral Mathilde die ons koningshuis wel eens een nieuw gezicht zou kunnen geven. Ze probeert, net als koningin Maxima, meer aandacht te hebben voor verschillende bevolkingsgroepen. Ze doet bijvoorbeeld heel veel voor kinderen en gehandicapten.

 

 

Bibliografie

Vuye, H. (2013, April 29). Oranje en de tricolore monarchie: zoek de verschillen . Opgeroepen op Maart 29, 2015, van Knack.be: https://www.knack.be/nieuws/oranje-en-de-tricolore-monarchie-zoek-de-verschillen/article-opinion-82976.html