Zij en haar

Korte inhoud
Het boek begint met een traumatische ervaring voor Eve ,een meisje van 13. Een auto-ongeluk, met de dood van haar vriendin tot gevolg, laat haar nadenken over haar identiteit. Het lukt haar niet om haar vriendje Tibo echt leuk te vinden, ze vindt het veel fijner om romantische dromen over haar vriendin te hebben. Ze ontdekt al snel dat ze lesbisch is en gaat een relatie aan met Céline.
Ze out zich op school en bij haar ouders maar dan beginnen er rare dingen te gebeuren.
Ze wordt opgebeld door rare individuen en waar is Tibo allemaal met bezig?

Waar/Wanneer
Het boek begint wanneer er een auto-ongeluk gebeurd, hier is Eve 13 jaar. De schrijver maakt dan een tijdsprong want tijdens het verhaal is Eve 15 jaar oud. Het boek eindigt wanneer Margeaux 19 jaar zou moeten geworden zijn. Het is duidelijk een  hedendaags verhaal. Dit merken we vooral aan het veelvuldig gebruik van de gsm in het verhaal en de manier waarop de personages praten.

Het verhaal speelt zich op veel verschillende plaatsen af. De belangrijkste zijn de school, de tennisclub en thuis. Hier brengt Eve namelijk de meeste tijd door. Naar mate het boek vordert is er minder aandacht voor deze ruimtes, Eve gaat op verkenning en andere ruimtes zoals de stad komen op de voorgrond. Het verhaal speelt zich af in België. Dit weten we omdat Eve zich spiegelt aan verschillende nationale tennisspeelsters zoals Kim Clijsters.

Hoofdthema
Het hoofdthema is hier, opzoek gaan naar je eigen seksuele geaardheid. Eve is een meisje en ze wordt door haar omgeving geacht een jongen te ontmoeten en verliefd te worden. Eve probeert dit wanneer ze Tibo tegenkomt. Ze wordt zijn vriendin, maar telkens als Tibo haar wil liefhebben voelt Eve zich niet goed. Ze denkt steeds aan haar verongelukte vriendin. Ook wanneer ze ’s nachts droomt, droomt ze steeds over haar. Eve maakt het uit met Tibo en leert aan de schoolpoort Céline kennen. Céline leert haar hoe ze moet omgaan met haar gevoelens voor meisjes. Eve begint zich dan ook meer en meer op haar gemak te voelen en besluit haar vriendinnen te vertellen dat ze lesbisch is. Op de school wordt ze door iedereen aangestaard en Eve voelt zich hier niet gemakkelijk door. Ze krijgt ook steeds telefoontjes van mannen die seks met haar willen. Céline, die ouder is dan Eve, helpt haar door deze moeilijke periode.

Appreciatie
Ik ben steeds een groot fan geweest van Dirk Bracke en zijn romans en met dit boek overtuigt hij me nogmaals van zijn kwaliteiten. Het boek kan volgens mij veel lezers, hier  vooral meisjes, overtuigen dat ze niet beschaamt moeten zijn om hun gevoelens te uitten. Homoseksualiteit ligt op deze leeftijd heel moeilijk en dit boek kan de lezers helpen om de weg makkelijker te maken of om aan andere aan te tonen dat er niets verkeerd is met homoseksualiteit.

Het boek leest ook zeer makkelijk. Er zijn veel conversaties en er is een zekere spanning wanneer Eve ontdekt dat Timo met iets raars bezig is. De lezer wil ook graag weten hoe die vreemde mannen aan Eve’s telefoonnummer komen.

Het verhaal heeft ook verschillende thema’s die allemaal mooi aan elkaar gelinkt aan bod komen. Dit zorgt ook voor de leesbaarheid van het verhaal.

Koppeling aan de methode Chambers
1. Begrijp je dat Tibo Eve's nummer doorgaf aan vreemde mannen?
         Ik begrijp dat Tibo heel boos is en zich een beetje bedrogen voelt. Misschien voelt hij zich een beetje als een laatste
         proefproject van Eve, want hij voelde tijdens hun relatie niet veerl liefde. Ik zou wel nooit zo een streek uithalen, ik
         zou er met Eve over praten en haar steunen. Iedereen mag zijn zoals hij of zij wil.

2. Zou je ook een vriendschappelijke relatie met Céline willen? Waarom wel of waarom niet.
         Ik zou heel graag een vriendin als Céine hebben en ik denk nog veel andere mensen ook. Céline steunr Eve door dik en dun
         ongeacht welke seksuele voorkeur ze heeft. Ze leert Eve ook opgaan met haar gevoelens en ze zorgt ervoor dat andere
         mensen niet anders over Eve gaan denken. Ze is een echte vriendin. 

3.Zou je dit boek aanraden aan vrienden en waarom?
         Ik zou dit boek niet aanraden aan leeftijdsgenoten omdat het een heel makkelijk boek is. Ik zou hen wel aanraden het te
         gebruiken in hun lessen. Het is namelijk een heel goed boek om een leesfragment uit te halen. Je kan met dit boek ook goed
         differentiëren, en je kan natuurlijk ook een debat voeren rondt dit thema. In de klas zou ik het boek dus wel aanraden.
 

Een narratologisch aspect uitwerken

Als narratologisch aspect ga ik de auteur bespreken, dit doe ik omdat ik zoals ik al zei een groot fan ben. Laatst las ik nog zijn nieuwste boek, de bruid.

Dirk Bracke is een Vlaams schrijver die geboren is in 1953. Hij volgde eerst een handelsopleiding in Sint-Niklaas, maar hij kwam er al snel achter dat hij liever boeken schreef dan studeerde. Zijn eerste boek ‘steen’ was meteen een succes, voordat hij dit boek schreef schreef hij korte fragmenten voor de Vlaamsche Filmpkes. Dirk Bracke gaat maatschappelijke problemen in zijn boeken niet uit de weg, hij zorgt er steeds voor dat de lezer al genietend toch ook iets bijleert.

Zijn bekendste boek is ‘het engelenhuis ‘ over een meisje dat door financiële problemen thuis in de prostitutie belandt. Dit boek werd in 2010 ook verfilmd als ‘Bo’. Zijn boeken zijn ook niet enkel in ons land erg geliefd, ook in Polen, Duitsland, Denemarken… worden de boeken gelezen.